GA4 tag

perjantai 26. maaliskuuta 2021

Raikasvesijärjestelmän käyttö puhuttaa


Medioissa ml. some on juttujen osalta vuosikellot käytössä: keväällä puhutaan hiekkapölystä ja koirankakasta, kesällä hyttysistä, syksyllä talvirenkaiden oikeasta vaihtoajasta ja talvella "talvi tuli yllättäen". 

Myös meillä karavaanareilla on oma vuosikellomme keskustelujen osalta. Kesää kohden kysellään/neuvotaan ajoneuvojen pesuista ja huolloista, kysellään lomakohteista ja ulkomaan matkailun kiemuroista. Syksyä kohden lisääntyy talvehtimiseen liittyvät keskustelut ja talvella kysellään aukiolevista alueista ja hiihtokeskusten majoitusmahdollisuuksista.

Lisään vuosittaiseen keskustelujen joukkoon matkailuajoneuvojen vesijärjestelmän käytön ja/tai käyttämättömyyden pohdiskelut. 

Yleisimmät somessa tehdyt kyselyt vesijärjestelmään liittyen ovat "voiko vesijärjestelmää käyttää ja miten" ja "miten järjestelmä kannattaa puhdistaa".

Vastaan näihin kysymyksiin pitkään matkailuajoneuvojen ympärivuotisesta käytösta kertyneellä kokemuksella. 

Käsipesut lisääntyneet

Korona on opettanut meidät pesemään käsiämme aiempaa useammin. Erityisesti olen ilolla seurannut lasten päiväkodissa ja koulussa oppimaan tapaan pestä käsiä aina ulkoa tultaessa ja ennen ruokailua. Matkailuajoneuvon vesijärjestelmän käyttö on käsipesuissa(kin) vesikannua mukavampi tapa hygienian hoidossa.

Raikasvesijärjestelmän käyttö

Matkailuajoneuvojen vesijärjestelmät on tehty käyttöä varten. Järjestelmää voi ja kannattaa käyttää sekä ruoan valmistukseen että henkilökohtaiseen hygieeniaan. Raikasvesisäiliössä oleva pumppu siirtää veden keittiöön ja wc-suihkutilaan ajoneuvon lattialla ja/tai seinän vierillä kulkevia putkia pitkin. 

Raikasvesijärjestelmä pysyy hyvässä kunnossa, kun säiliöön täytetään vettä  muutaman päivän tarvettava varten. Näin vesi vaihtuu säännöllisesti. Matkan jälkeen säiliö tyhjennetään sekä hanojen että pohjatulpan kautta. 

Matkailuautoissa raikasvesisäiliö on 90-110 litran ja vaunuissa 20-40 litran kokoinen.

Näin puhdistat helposti

Raikasvesijärjestelmän desinfiointi on hyvä tehdä vähintään kerran vuodessa. Desinfiointiin käytettäviä aineita on runsaasti saatavilla niin liuoksina kuin tabletteina. Monet puhdistavat järjestelmän laimennetulla etikalla tai sitruunahapolla. Aineiden puutteesta puhdistaminen ei jää kiinni. 

Eri aineilla on erilaisia ohjeita aineen vaikuttamiseen liittyen: kauanko annetaan olla tankissa jne. Yleisin ohje on täyttää raikasvesisäiliöä täyteen, lisätä puhdistusaine ja antaa sen vaikuttaa vähintään puolituntia. Ajoneuvon liikuttelua suositellaan aineen leviämisen edistämiseksi. Huuhtelu tehdään siten, että säiliö ajetaan tyhjäksi keittiön ja wc-hanojen kautta, jolloin myös vesiputket puhdistuvat.

Ensimmäisen tyhjennyksen jälkeen yksi-kaksi kertaa säiliö vielä täyteen ja tyhjennys hanojen kautta. Huuhtelujen yhteydessä kannattaa vielä puhdistaa säiön pohja ja seinät varovasti puhtaalla astianpesuharjalla. 

Muista maistaa vettä viimeisen huuhtelukerran yhteydessä, että se maistuu vedeltä 😁.

Käytätkö vain erillistä vesikannua?

Jos käytät, et ole ainoa karavaanari. Teitä on monia ja minäkin käytän 10 lt kannua talvisin lyhyillä reissuilla. Liputan kuitenkin voimakkaasti ajoneuvon oman vesijärjestelmän käytön puolesta kesäisin, kun sellainen on olemassa. Käyttö on vaivatonta ja nyt kun muutenkin olemme oppineet pesemään käsiämme useammin, hanasta tuleva vesi on mukavuutta.

Monessa matkailuajoneuvossa on mahdollista käyttää raikasvesijärjestelmää myös talvella. Vesijohtojen täytyy olla lämpimässä tilassa ja harmaavesisäiliön talvieristetty. Harmaan veden ulostuloputken jäätyminen on monessa ajoneuvossa akilleen kantapää. Sen voi korjata laittamalla putkeen lämpövastuksen. 

Näiden linkkien kautta löydät desinfiointiin liittyviä aineita:
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi blogista ja mitä haluaisit tietää karavaanarina olemisesta.