GA4 tag

torstai 28. tammikuuta 2021

Matkailuajoneuvo talvikäytössä

Talvi on hieno mahdollisuus karavanaareille

Viimeisten vuosien aikana matkailuajoneuvojen määrä talvisilla teillä on lisääntynyt, joka on merkki ympärivuotisen harrastustoiminnan kasvusta. Tulevana talvena on odotettavissa entistä enemmän matkailuajoneuvoja liikkeellä, sillä tänä vuonna uusia harrastajia on tullut todella paljon lisää.

Talvikäytön lisääntymisestä huolimatta moni karavanaari laittaa ajoneuvonsa talviteloille syksyn edetessä kohti talvea. Syitä talven ohittamiseen harrastuksen osalta on monia:

  • kesällä on liikuttu riittävästi
  • talviharrastamiseen ei ole aikaa
  • ajoneuvo ei sovellu talvikäyttöön
  • ajaminen talviolosuhteissa arveluttaa
  • talvikäyttöä ei ole vain tullut kokeiltua

Nykyajan sekä matkailuautot että -vaunut sopivat hyvin talvikäyttöön. Lämmön riittävyyden ja tasaisen jakautumisen osalta eri ajoneuvoissa on varmasti monia mielipiteitä, mutta yhdessäkään ajoneuvossa ei tarvitse palella. Karavaanareita pitää rohkaista entistä enemmän talvikäytön kokeilemiseen, sillä siinä on oma hohtonsa: ulkona pakkasta ja lunta, sisällä lämmintä ja paikkaa voi vaihtaa oman mielen mukaan.

Talvikäyttö tuo uuden näkökulman harrastukseen

Matkailuajoneuvon käyttöä ja hyödyntämistä talvimatkailuun ei kannata nähdä haasteena vaan upeana mahdollisuutena. Talvikäytön perusasiat ovat yksinkertaisia, vaikka alla olevassa listassa on monta asiaa erityisesti matkailuautoilla liikkuville:

  • varusta matkailuauto hyvillä talvirenkailla
  • poista lumi katolta ennen liikkeellelähtöä
  • hanki kunnon lumilapio ja pehmeä pitkävartinen lumiharja
  • voitele ovien lukot hyvin esimerkiksi aseöljyllä
  • pesun jälkeen kuivaa ovien tiivisteet huolellisesti ja voitele ne silikonilla ja lukot aseöljyllä
  • pidä mukana aina lukkosulaa
  • hanki ohjaamon ulkopuolelle asennettava talvietupeitto ja moottorin maskipeitto
  • muista pitää mukana akkukaapelit ja hinausköysi
  • lumiketjujen hankinta matkailuautoon tai vetoautoon on järkevä päätös
  • tyhjennä aina raikas- ja harmaavesijärjestelmä käytön jälkeen
  • hanat kannattaa jättää auki käytön jälkeen
    • erillinen katkaisin hanojen virralle on hyvä talvivaruste
  • vahaa ajoneuvo ennen talvikautta, jotta saat maalipinnalle suojaa maantiesuolaa vastaan
  • pidä aina kaksi kaasupulloa mukana ja vaihda tyhjentynyt heti kun mahdollista
  • hanki erillinen sähkölämmitin kaasulämmityksen ongelmatilanteiden varalle
  • jätä kaapit ja laatikostot auki käytön jälkeen
  • kausipaikoilla olevien vaunujen etutelttojen lumenpoisto on tärkeä asia, koska telttojen lumenkantokyky on paljon pienempi kuin vaunun kato

Maltti on valttia lämmittämisessä


Ennen sisätilojen lämmittämisen aloitusta ja matkalle lähtöä, puhdista auto huolellisesti lumesta, erityisesti katto. Ajoneuvon ollessa lämmin sisältä, katolla oleva lumikerros sulaa vähitellen katosta ylöspäin, jolloin sen paino lisääntyy ja aiheuttaa matkailuautoissa ajettaessa selvän vaaramomentin lisäpainona ja paikalla olevein vaunujen osalta lisäkuorman.

Aloita sisätilojen lämmittäminen talvella hyvissä ajoin ennen ajoneuvon käyttöä, kovilla pakkasilla jopa vuorokautta aiemmin. Avaa kattoluukut ja kaikki kaapit sekä laatikostot kostean ilman poistamiseksi. Kattoluukut kannattaa pitää raollaan muutamia tunteja, jotta kosteus poistuu samalla kun lämpö nousee sisätiloissa. Etälämmitteisissä vaunuissa ei valitettavasti pysty availemaan kattoluukkua lämmityksen alkaessa.

Älä stressaa vesijärjestelmästä

Selvää on, että vesi jäätyy pakkasella. Tästä syystä vesijärjestelmän talvikäytössä ei tarvitse tehdä itselle ongelmaa. Mikäli ajoneuvon vesijärjestelmää ei ole eristetty (vesiputket ja harmaavesisäiliö) talvikäyttöön sopivaksi, on parempi käyttää esim. 10 litran hanallista vesikannua, joka toimii hyvin käytännössä. Kannusta saa veden helposti sekä keittiö- että wc-käyttöön. Jos harmaavesisäiliötä ei ole eristetty, hammaspesu ja muut harmaat vedet voi tyhjentää wc-pyttyyn, joka sijaitsee yleensä lämmitettävässä tilassa ja on siten käytössä ja helposti tyhjennettävissä käytön jälkeen. Monessa matkailujoneuvossa on nykyisin sekä raikasvesi että harmaavesiputket ja -säiliö eristetty niin, että niitä voi hyvin käyttää talvella.

Majoittumismahdollisuuksia tarvitaan

Matkailuajoneuvoilla talvella liikkuvien lisääntyessä tarve ympäri vuoden auki olevien leirintäalueiden ja/tai matkaparkkien olemassaoloon kasvaa. Toivottavasti leirintäalue- ja matkaparkkiyrittäjät, kunnat ja kaupungit ovat rekisteröineet asian ja mahdollistavat meille tulevaisuudessa majoittumisen ympäri vuoden nykyistä useammalla paikkakunnalla.

Käytön jälkeen

Matkailuautossa tai -vaunussa ei tarvitse pitää yllä lämpöä, kun sitä ei käytetä. Käytön jälkeen on hyvä avata kaapit ja laatikostot, jotta ilma vaihtuu niissä. Tyhjennä mahdollisesti käytössä olleet harmaa- ja raikasvesijärjestelmä ml. lämminvesivaraaja sekä wc. Hanat on hyvä jättää auki, kun 12 V virta katkaistaan joka tapauksessa. Varmista myös, että kattoluukkujen ympäristöt ovat esteettömät ilmanvaihdolle.

Matkailuajoneuvot on tehty ulkokäyttöön, joten niiden suojaaminen talviolosuhteilta ei ole välttämätöntä. Lumikuorman poistaminen suojaamattoman ajoneuvon katolta on kuitenkin syytä aina tehdä, vaikka ajoneuvolla ei liikuta.

Ennakoiva liikkuminen on tärkeää

Talvella ajettaessa kuljettajan on pidettävä koko ajan mielessä ennakoiva ajotyyli, sillä jarrutusmatkat pitenevät entisestään ja liukkaisiin jyrkkiin mäkiin on otettava reilusti vauhtia.

Etuvetoisten matkailuautojen etupää on usein varsin kevyt, joka on hyvä huomioida talvella ajettaessa. Etupään pitoa parantaa hyvät nastarenkaat, lumiketjut ja täysi polttoainesäiliö, joka on monessa autossa ohjaamon kohdalla.

Vaunuyhdistelmällä liikkuvan on huomioitava pidentyvien jarrtusmatkojen lisäksi myös mahdollisuus vaunun jarrujen lukkiutumisen vaikutus vaunun käyttäytymiseen: vaunu voi herkästi mennä poikittain auton perässä. Neliveto on ehdottomasti paras veturi talvikäyttöön.

Jos et ole vielä kokenut talvimatkailua matkailuajoneuvolla, kokeile rohkeasti sitä nyt. Talvimatkailu ei ole haaste vaan hieno kokemus. Talvella liikkuminen on hyvä mahdollisuus hyödyntää ja käyttää hankittua ajoneuvoa kesäkauden jatkeeksi, koska ”Karavaanarilla on aina kesä”.

Matkailuajoneuvojen lämmitysasioista voit lukea liikkuvakoti.fi-sivuilta osoitteessa 

https://liikkuvakoti.fi/matkailuajoneuvon-lammitysasiat/

Jaa muille omat parhaat talvikäytäntösi.

2 kommenttia:

  1. Todella hyvä postaus. Paljon on välineitä, joiden olemassaolo kannattaa selvittää. On hyvä pitää aina pientä työkalupakkiakin mukana kun on reissussa, koskaan ei tiedä mikä yllättää. Etenkin hinausköysi tai hinauspalvelun numero on tarpeellinen, varsinkin talvikeleillä. https://www.expresshinaus.fi/hinauspalvelut

    VastaaPoista
  2. Kiitos Sanna kommentistasi!

    VastaaPoista

Kerro mielipiteesi blogista ja mitä haluaisit tietää karavaanarina olemisesta.