GA4 tag

tiistai 27. huhtikuuta 2021

Vinkkejä etäkauppaanMatkailuajoneuvojen myyntiä ei ole säädellyt enää pitkään aikaan minkäänlaiset myyntipiirirajat. Ajoneuvoja myyvät yritykset voivat myydä ajoneuvoja mihin tahansa Suomen kolkkaan. Ostaja siis päättää keneltä ostaa ja mistä.

Matkailuajoneuvojen ostaminen verkon avustamana/kautta on lisääntynyt viimeisten viiden vuoden aikana voimakkaasti. Koronavuosi on tuonut vielä oman lisänsä verkon merkitykselle kaupanteossa. Nykyisin verkon kautta tehdään kauppoja jopa alusta loppuun saakka. Välimuoto on se, että verkon kautta löydetään sopiva kohde, sitten neuvotellaan sähköisesti tai puhelimitse myyjän kanssa ja ennen kaupan tekoa käydään vielä katsomassa kohden myyjän luona, jonka jälkeen sovitaan luovutuksesta.

Jos myyjäliike sijaitsee kaukana ostajan kotipaikkakunnalta, myyjä voi toimittaa kohteen ostajan kotiovelle hyvänä palveluna. Näissä tapauksissa ostajan ja myyjän välinen kauppaa edeltävä yhteydenpito on erityisen tärkeässä roolissa ja siksi on myös hyvä dokumentoida sovitut asiat puolin ja toisin tarkasti. Se mitä sovitaan, myös pidetään. Tätähän me kaikki ostajat toivomme. 

Ostajalle on tärkeää se, että kaikki mitä ostettavan ajoneuvon osalta on sovittu on tehty, kun ajoneuvo tuodaan pihaan. Jos kaupassa on sovittu vaihdokin luovuttamisesta, myyjälle on tärkeää, että vaihdokin osalta kaikki ostajan antamat tiedot pitävät paikkaansa. Usein vaihdokki on käyty tarkistamassa tavalla tai toisella ennen kaupan allekirjoittamista.

Jotta kaikki menisi etäkaupan osalta maaliin sovitusti/oletetusti, tässä sinulle vinkkejä etäkaupan onnistumiseksi.

Kaupan hierominen ja päättäminen 

 • Selvitä myyjältä sinua kiinnostavan ajoneuvon tekniset tiedot, etenkin käytettyjen osalta
 • Pyydä myyjältä riittävä määrä kuvia tai esittely videopuheluna
 • Lähetä kirjallisena tai soita myyjälle lista ajoneuvoon haluamistasi lisävarusteista ja asennuksista ennen luovutusta
 • Pyydä kirjallinen tarjous
 • Selvitä missä voit teettää mahdolliset takuukorjaukset ja miten niiden maksatus (=laskutuslupa) hoituu
 • Jos mahdollista, käy katsomassa/tarkastamassa kohde ennen kaupan sopimista
  • kirjaa kauppahintaan vaikuttavat havaintosi ylös ja ota asia esille myyjän kanssa  
 • Sovi kauppahinta/väliraha kirjallisesti, jos sovit asian puhelimessa, pyydä myyjältä vahvistus sovitusta kauppahinnasta

Kauppahinnan maksu

Etäkaupassa on erityisen tärkeää sopia myyjän kanssa milloin kauppahinta maksetaan erityisesti silloin, kun kyse on vaihtokaupasta. Myyjä voi pyytää esimerkiksi välirahan maksamista ennen ajoneuvon varustelun aloittamista. Tällöin vaihdokkisi on edelleen sinun nimissä ja ostamasi ajoneuvon myyjän nimissä. Jos maksat välirahan varustelun aloittamiseksi, pyydä myyjältä lasku, jolloin saat sen maksusta itsellesi kuitin. Maksuajankohdan ja ajoneuvojen vaihdon välinen aika on "keskinäisen luottamuksen aika", koska myyjä ei rekisteröi uutta ajoneuvoa nimiisi ennen kuin on saanut vaihdokkisi omaan pihaansa. Tärkeää on, että teet kauppaa luotettavan ja tunnetun myyjäliikkeen kanssa. Jos sinulla on pitkä asiakkuussuhde myyjäliikkeeseen voi kyseeseen tulla myös vaihtoehto, jossa maksat välirahan vasta luovutushetkellä. 

Luovutushetken lähestyessä kannattaa sopia myyjän ajoneuvojen omistajuusvaihdot samalle päivälle. Myyjä rekisteröi uuden ajoneuvon sinun nimiisi ja lähettää siitä tiedon sinulle. Sinä vastaavasti annat vaihdokistasi myyjäliikkeelle Traficomin palvelussa varmenteen, jolla myyjäliike voi rekisteröidä ajoneuvon omiin nimiinsä. 

Luovutus ja tutustuminen ajoneuvoon

 • Sovi luovutuspäivä ja kysy saatko luovutustilanteessa ajoneuvon käyttöopastuksen
  • jos et saa käyttöopastusta, varmista käyttöohjekirjojen olemassaolo ja
  • puhelintuen saanti
 • Tarkista heti ajoneuvon tultua, että kaikki asiapaperit ja ohjekirjat ovat mukana ja sovitut asennukset on tehty 
  • rekisteröinti- ja takuuasiakirjojen ja sovittujen lisävarusteiden           mukanaolo 
  • osa asiakirjoista voi edellyttää vielä allekirjoitustasi, jolloin myyjä lähettää ne takaisin otettuaan niistä kopion itselleen
 • Koekäytä mahdollisimman nopeasti luovutuksen jälkeen kaikkia ajoneuvon laitteita (lämmitys, jääkaappi, kaasuhella, raikas- ja harmaavesijärjestelmä jne.)
  • reklamoi havaitsemasi virheet kirjallisesti myyjälle
Vaihdokin luovutus

Muista huolehtia mahdollisen vaihdokkisi hyvästä ja asiallisesta luovutuskunnosta, kun otat vastaan uuden ajoneuvosi. Kaikki sovitut vaihdokin asiapaperit ja varusteet tulee olla mukana ajoneuvoa haettaessa.

Etäkauppa on hyvä mahdollisuus sekä ostajille että myyjille. Aina se oma oikea ajoneuvo ei ole lähimmän myyjän pihassa. Kaupan onnistuminen edellyttää molemmilta osapuolilta ymmärrystä siitä, että kaupasta on sovittu sähköisiä välineitä käyttäen perinteisen tapaamisen sijaan. 

Hyviä kauppoja!

ps. Jos haluat kertoa omista etäkauppa kokemuksista, niin kirjoita alla olevaan kommenttikenttään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi blogista ja mitä haluaisit tietää karavaanarina olemisesta.