GA4 tag

maanantai 14. kesäkuuta 2021

Ajokamerasta on moneksi

Viimeisten viiden vuoden aikana ajokameroiden (kojelautakamera) määrä on lisääntynyt paljon. Syinä tähän ovat kameroiden hintojen putoaminen järkevälle tasolle ja yleinen tietoisuus siitä, että ajokamera voi turvata kuljettajan selustaa epäselvissä tapauksissa. Tässä muutamia hyviä syitä ajokameran hankinnalle.

Ajokameralle on nähtävissä useita käyttökohteita, joista tärkein on liikenteen kuvaaminen mahdollisten liikennevahinkotapausten varalta. Netissä jaetaan paljon ajokameroiden video-otoksia vaarallisista ohituksista, kohtaamisista yms. Kansalaispoliisiksi ryhtymistä tärkeämpää on kuitenkin omalle kohdalle sattuva onnettomuustilanne, jossa tallentunutta videota voidaan käyttää esimerkiksi syyllisyyskysymyksiä selvitettäessä. Näitä tapauksia ovat muun muassa pyöräilijä- ja eläintörmäykset sekä pysäköintialueiden onnettomuudet. Kyse on kuljettajan oikeusturvasta, johon ajokameralla on oma roolinsa.

Toinen tapaus, missä video tallenne kertoo ”siihen mitään lisäämättä”, on nopeusvalvontakameroiden välähdys. Kun se on tapahtunut, voit itse todentaa videolta jälkikäteen, oliko nopeutta liikaa vai ei. Itselleni on käynyt kaksi kertaa niin, että tolppa on välähtänyt, mutta nopeuden tarkistus videolta kertoi sen, että välähdys ei aiheuta pikavoittoa kotiosoitteeseen, eikä sitä tullut.

Kolmanneksi karavaanarille ajokamera mahdollistaa ikimuistoisten maisemien tallentamisen samanlaisena kuin mitä matkailuautosta tai vaunun veturista näkee. Still-kuvien ottaminen liikkuvasta ajoneuvosta ei yleensä onnistu kovinkaan hyvin. Ajokameroiden videoiden koostaminen pidemmäksi videoksi on muodostunut jo monelle karavaanarille tavaksi. Niitä jaetaan myös runsaasti nykyisin sosiaalisessa mediassa.

Neljäntenä perusteena kameran hankinnalle näen pysäköintivahtitoiminnon. Ajoneuvon ollessa pysäköitynä kamera käynnistyy, mikäli ajoneuvo heilahtaa esimerkiksi pysäköintialueella tapahtuneen kolhaisun takia. Kameroissa on yleensä tunnistin, jonka ansiosta kamera käynnistyy heilahduksen tapahduttua. Pysäköintitoiminto edellyttää, että kamera on kytketty jatkuvaan virtaan ajoneuvossa.

Kameravalikoima on laaja

Ajokameroiden hinta-, ominaisuus- ja laatuvalikoima on suuri. Hintahaitari alkaa 60-70 eurosta. Kameran ostaja joutuu päättämään, mitkä ovat ne ominaisuudet, joista haluaa maksaa. Viimevuosina on markkinoille ilmestynyt ns. hybridilaitteita, joissa on samassa laitteessa navigaattori ja ajokamera.

Mio on tuoreimpia ajokameramerkkejä Suomessa. Sen mallisto koostuu neljästä eri mallisarjasta, hintahaitari: 70–250 euroa. Yksi uusimmista Mion malleista on Mivue 866, jonka tärkeimmät ominaisuudet ovat tarkkakuva (Full HD 1080 pikseli, 60 ruutua sekunnissa), hyvä hämäräkuvaustaso ja 150-asteinen laajakulma kuvausalue. Hyvä kuvanlaatu edellyttää kuitenkin riittävän nopeaa muistikorttia. Kortissa pitäisi olla vähintään U1- tai mieluummin V30-merkintä. Mio Mivue 866-kamera tukee jopa 256 GT micro-sd korttia, joka takaa karavaanarien pitkille ajomatkoille riittävästi tallennustilaa.
Kamerasta löytyy myös ajovalomuistutin hämärän aikaan, kaistallapysymisvaroitus, peräänajovaaran ilmoitus, taloudellisen ajon ilmaisin ja väsyneen kuljettajan varoitus.

Mion kamerassa on hyvät liitännäisominaisuudet: Wifi-yhteys sekä mobiili- ja desktop-sovellukset, joilla videoita voi helposti katsoa ja editoida tai jakaa esimerkiksi YouTubeen. 

Kamerassa on päivittyvä ohjelmisto, joten monen hyvä uudistuksen saa kameraan ostamatta uutta. Kameraan on mahdollisuus kytkeä myös takakamera sekä SmartBox, joka antaa virtaa kameralle ajoneuvon ollessa sammutettuna (pysäköintivahti). 

Kaikki Hanita Oy:n maahantuomat kamerat ovat Full HD-tasoa myös hämärissä ja haasteellisissa kuvausolosuhteissa ja suositushintahaitari on 89-249€.
Mio 866:n ohjevähittäishinta on 199 euroa ja SmartBoxin 34 euroa. Kameran hinta-/laatusuhde on hyvä. Mio 866:n aisapariksi sopii takakamera A50, jonka suositushinta on 89€.

Lisätietoja kamerasta antaa Tero Toivonen info@hanita.fi tai +358 40 769 7474

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi blogista ja mitä haluaisit tietää karavaanarina olemisesta.