GA4 tag

sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Ylivuotiset uudet matkailuautot


Näissä tiedoissa pitäisi näkyä, onko auto jo rekisterissä
Viimeisten parin vuoden aikana matkailuajoneuvokauppiaat ovat joutuneet rekisteröimään myymättömiä autoja EU:n päästönormien tiukentumisen takia. Näistä autoista kiinnostuneiden on syytä tietää mitä ostavat.

Uusien päästömääräyksien mukaan 1.1.2014 alkaen ensirekisteröitävien matkailuautojen moottorien tuli olla Euro 5 b -päästönormin mukaisia. Lisäksi myös moottorin diagnostiikalle asetettiin Euro 5+ vaatimukset. Myyjäliikkeillä oli kaksi vaihtoehtoa: joko rekisteriin ennen 1.1.2014 tai poikkeusluvan pyytäminen. Edellisen kerran myyjäliikkeet olivat tässä tilanteessa Euro 4 moottorien osalta syksyllä 2011, kun Euro 5 normi tuli voimaan 2012 vuoden alussa.

Moni suomalainen myyjäliike tilasi 2013 ehkä matkailuautoille autoveron uhkasta johtuen varastoon normaalia enemmän uusia ajoneuvoja. Suuri osa näistä Suomeen tulleista matkailuautoista ei täyttänyt uutta päästönormia. Siksi niitä rekisteröitiin syksyllä 2013 päästönormien kiristymisen takia arviolta yli 200 ja viime vuonna 2014 vielä reilut kolmekymmentä matkailuautoa. 

Nämä autot löytyvät helposti myyntirivistöstä, koska niissä on rekisterikilvet kiinni. Netticaravan.fi -palvelusta löytyi 8.3.2015 29 kpl 2013 vuosimallin ja 106 kpl 2014 vuosimmalin matkailuautoa. Netticaravanin kuvista ei välttämättä näe sitä, onko auto rekisteröity vai ei, koska kuvat on yleensä otettu silloin, kun auto on tullut liikkeeseen. Osa myyjäliikkeistä ilmoittaa auton tiedoissa rekisterinumeron ja/tai ensimmäisen käyttöönottopäivän. Tämä on ostajan kannalta ainoa oikea tapa. 

Näistä autoista kiinnostuneiden on muistettava se tosiasia, että alustan takuuaika on lähtenyt "juoksemaan" ensirekisteröintipäivästä. Näin ollen esimerkiksi 31.12.2013 ensirekisteröidyn matkailuauton alustan takuuajasta on kulunut tätä kirjoitettaessa lähes 14,5 kuukautta. Jos auto on Euro 4- moottorinen, voi takuuaikaa olla vielä vähemmän jäljellä. Matkailuajoneuvon korivalmistajan myöntämä takuu lähtee yleensä käyntiin vasta ensimmäisestä käyttöönottopäivästä.

Mikäli olet hieromassa kauppoja 2012-2014 mallisesta uudesta matkailuautosta, selvitä takuuasiat vielä myyjältä sekä alustan että korin osalta. Nämäkin uudet autot antavat varmasti omistajilleen mukavia reissuhetkiä.

Linkkejä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi blogista ja mitä haluaisit tietää karavaanarina olemisesta.