GA4 tag

tiistai 6. tammikuuta 2015

Osta matkailuajoneuvo oikein

Esitteisiin ja teknisiin tietoihin kannattaa tutustua.
Matkailuajoneuvon ostaminen on aina iso asia. Isoksi sen tekee yleensä tarvittava suuri määrä euroja ja se, että kyseessä on usein toinen koti. Osaatko ostaa? 

Suurta ostosta tehdessä on hyvä pitää ”jäitä hatussa”, vaikka tiedän kokemuksesta, että se on vaikeaa silloin, kun kuume iskee kovalla voimalla. Kuumeen noustessa on ensimmäiseksi mitattava kuumeen asteluku ja mietittävä, jatkuuko tämä, vai onko kyseessä ohimenevä tauti. Jos kuume jatkuu, tämän artikkelin vinkeistä voi olla hyötyä.

Pohdi käyttötarve

Vuosien mittaan olen törmännyt useisiin matkailuajoneuvon ostaneisiin karavaanareihin, jotka eivät ole sittenkään miettineet tarvettaan huolella ennen ostopäätöstä. Ostettu ajoneuvo on ollut liian kallis suhteessa käyttömäärään, se on ollut väärän kokoinen suhteessa mukana kulkevaan henkilömäärään tai pohjaratkaisu ei ole toiminut käytännössä niin kuin sen ajateltiin toimivan, tai talviominaisuudet eivät ole vastanneet odotuksia.

Heti aluksi mieti ainakin nämä asiat:
  • onko käyttö ympärivuotista?
  • kuinka monta henkilöä on yleensä matkassa?
  • minkälaiseen tarkoitukseen ajoneuvo hankitaan?
  • mikä on arviosi tilantarpeesta huomioiden käyttökerrat vuositasolla
    • kesäkäytössä pärjää vähemmällä tilalla, kun ulkoilu on helppoa
  • paljonko rahaa haluat käyttää ostoon?
  • onko ostos sinulle vain käyttöesine, vai jotain vielä parempaa?
Ammattitaitoinen matkailuajoneuvomyyjä osaa kartoittaa hyvillä kysymyksillä tarpeesi. Anna siis myös myyjälle mahdollisuus kysellä ja tarjota.

Osta laatua ja luotettavuutta

Raha ratkaisee, vai ratkaiseeko? Vanha sanonta kuuluu, että ”osta ensin halpa ja sitten hyvä”. Monella toimialalla, myös matkailuajoneuvoalalla, on nousu- ja laskusuhdanteita. Noususuhdanteen aikana alalle tulee nopeiden voittojen tavoittelijoita, joka ilmenee uusina merkkeinä ja aggressiivisina tarjouksina. Laskusuhdanteen aikana nämä ”rusinat pullasta” tavoittelevat myyjäliikkeet yleensä häviävät jättäen ostajat oman onnensa nojaan. Vaikka pihassa olisi takuun alainen ajoneuvo, voi olla todella vaikeata saada apua ongelmatilanteissa.

Minulta on usein kysytty, mikä merkki on luotettava. Vastaukseni on aina ollut se, että ne merkit ja kauppiaat, jotka ovat toimineet sekä nousu- että laskusuhdanteissa ja ovat edelleen toimintakykyisiä. Näiden puoleen kannattaa kääntyä. Yksi hyvä keino on tutkia esimerkiksi viiden vuoden ajalta matkailuajoneuvojen rekisteröintitilastojen viiden eniten myydyn merkin tilanteet. Jos merkki on pysynyt tässä ryhmässä, voi sen olettaa olevan siellä jatkossakin. Myyjäliikkeiden osalta ei ole edellä mainitunkaltaisia tilastoja, mutta alaa kauan harrastaneilta kannatta kysyä merkkikohtaisten myyjien taustoista ja palvelutasosta. Pitkään alalla toimineet myyjäliikkeet ovat yleensä varma valinta.

Valitettavasti usein uuden matkailuajoneuvon takuuaikana tai sen jälkeen ilmenee korjattavia asioita. Tällöin on tärkeää, että merkin jälkimarkkinatoiminnot ovat kunnossa: Suomesta löytyy jälleenmyyjä sekä huolto, ja tehdas pystyy toimittamaan varaosia kohtuullisessa ajassa. Samat odotukset koskevat myös käytettyjen matkailuajoneuvojen kauppaa. Viimeksi keväällä kuulin tarinan, jossa myyjäliike oli luvannut asiakkaalle takuukorjauksen kattoluukkuun, mutta konkurssin myötä asiakas jäi yksin asiansa kanssa. 

Valmistaudu ostotilanteeseen

Sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pätee myös matkailuajoneuvon ostoon. Oli kyseessä sitten käytetyn tai uuden hankinta, on ostajan pistettävä itsensä kartalle siitä mitä on tarjolla. Netti on tähän tarkoitukseen erittäin hyvä väline. Sen avulla voi kartoittaa nopeasti tarjonnan. Eniten tarjontaa Suomessa myytävistä matkailuajoneuvoista löytyy Netticaravan.fi ja Nettikaaravani.com –verkkosivuilta. Uusien ajoneuvojen osalta myyjäliikkeistä saatavat esitteet ja hinnastot ovat tärkeitä, koska niistä käy ilmi vakio- ja lisävarusteet. Näiden tietojen perusteella voit aloittaa oman ajoneuvon ”rakentamisen”. 

Varusteita riittää joka lähtöön

Hyvin usein matkailuajoneuvon perushintaan tulee käytännössä melkoinen määrä euroja lisää, kun lisävarustelistalta merkitään hyviä/tarpeellisia varusteita, erityisesti ympärivuotiseen käyttöön liittyen. Oheinen lista ei ole ”pakollisia lisävarusteita”–lista vaan vinkkilista siitä, mitä autossa voisi olla vakiovarustelun lisäksi, elleivät sitten jo kuulu vakiovarusteisiin: 
  • nestekiertoinen lämmitys ilmalämmityksen sijaan
  • nestekiertoinen lattialämmitys sähkölämmityksen tilalle
  • lämmönvaihdin
  • astinlaudat ohjaamoon, helpottavat nousua ja laskua
  • sisätilan mattosarja myös ohjaamon matto
  • kaihdin verhot ohjaamoon
  • Webasto–lämmitys moottoriin
  • polkupyöräteline
  • vuoteentekomahdollisuus puoli-integroitujen istuinryhmään
  • L-istuinryhmä, tuo hyvää lisätilaa istuinryhmään
  • erillisvuodeversiossa niiden yhdistämismahdollisuus
  • led-sisävalot
  • kaasun ulosotto auton ulkoseinään
  • upotetut ikkunat, tuovat molempiin suuntiin toimivan kaihtimen sisätiloihin
  • multimediakeskus, jossa peruutuskameran näyttö, ei erillistä näyttöä kojetaulussa
  • peruutuskamera läpällä
  • tv-antenni ja tukeva teline
  • takatukijalat
  • markiisi
  • matkustamon ilmastointilaite
  • kwh-mittari
  • 230V pistorasiat makuuhuoneeseen ja istuinryhmään
  • lukuvalot ohjaamoon
  • talvikäyttöön ovien alareunaan ulottuva ohjaamon ulkopeitto
Edellä oleva lista toimii myös käytetyn matkailuajoneuvon oston yhteydessä ns. ”hyviä lisävarusteita” –listana. Mitä enemmän niitä ostettavasta kohteesta löytyy sitä parempi ostos on tekeillä.

Muista, että yli 7 metrin matkailuautoissa 3,5 tonnin painoraja tulee helposti vastaan. Pyydä myyjältä tarkka selvitys hankittavan ajoneuvon kahdesta tärkeästä painoluvusta: massa ajokunnossa ja kokonaismassa, joidenka erotus on kantavuus. Matkailuautojen rekisteriotteessa oleva henkilömäärä määräytyy kantavuuden perusteella. Kokonaismassaltaan yli 3,5 tonnin matkailuauto edellyttää vähintään C1-luokan ajokorttia. 

Ole realisti vaihdokistasi

Jos olet vaihtamassa matkailuajoneuvoasi uudempaan, laske kuinka suureen välirahaan sinulla on varaa tai halua. Edellä mainitut nettisivustot ovat hyviä välineitä myös oman vaihdokin hinnan haarukointiin. Älä odota liikoja oman vaihdokkisi arvosta, ole realisti. Kaikkien matkailuajoneuvojen hinnat laskevat vuosittain useita tuhansia euroja, halusit tai et. 

Kun pyydät myyjältä välirahatarjousta, kerro mahdollisimman tarkasti nykyisen ajoneuvosi tiedot ja kunto, jos et voi näyttää sitä myyjälle paikan päällä. On tärkeää, että kaupanteko alkaa reilun pelin hengessä. Siksi sinun on kerrottava myös ajoneuvon mahdollisista vaurioista reilusti. Niiden salailu tulee viimeistään vaihdokin tarkastuksessa esille. Paras tapa vuosimallin ja teknisten tietojen osoittamiseen myyjälle on rekisteriote. Tee lisäksi lista autoon hankituista lisävarusteista ja tehdyistä huolloista sekä korjauksista.  Edellä lueteltuja asioita voit edellyttää myös myyjältä käytetyn ajoneuvon kaupassa.

Viime vuosina on myyty lukuisa määrä matkailuajoneuvoja, jotka on rekisteröity uusina todellista mallivuotta seuraavana tai jopa sitä seuraavan vuonna. Näiden ns. ylivuotisten autojen vaihtohyvityshinta voi tuottaa pettymyksen omistajilleen, koska vaihdokin hinta määräytyy ajoneuvon todellisen vuosimallin, kilometrien ja kunnon perusteella, ei ensirekisteröintivuoden mukaan.

Tämän jutun lopussa on linkkejä aiempiin juttuihin muun muassa lämmitys-, lisävaruste-,paino-, rahoitus- ja vakuutusasioihin liittyen.

Käy kaikki paperit huolellisesti läpi.
Myös myyjällä on vastuu

Hyvä myyjä kuuntelee, kysyy ja analysoi. Kuuntelemalla myyjä saa oman näkemyksesi tarpeesta. Kysymällä oikeita kysymyksiä myyjä täydentää kertomaasi. Analysoimalla myyjä tarjoaa toivottavasti sinulle oikeita vaihtoehtoja. Myyjät ovat idearikkaita saadakseen tuotteensa kaupaksi. Siksi on tärkeää, että mietit tarkasti kaikkia sinulle tarjottuja vaihtoehtoja. Tee oma, harkittu päätös.

Pyydä aina kirjallinen tarjous myyjältä ja edellytä, että siihen kirjataan kaikki sovitut asiat. Tarkista, että kauppasopimus vastaa hyväksyttyä tarjousta. Myyjällä on myös oikeus dokumentoida vaihdokkiin liittyvät kertomasi asiat.

Edellytä myyjältä

Myyjän pitää kertoa ostajalle matkailuajoneuvosta vähintään seuraavat asiat:
  • käyttökelpoisuus eri vuoden aikoina
    • kaikki eivät ole neljän vuodenajan ajoneuvoja
  • perusvarustus
  • mitkä lisävarusteet olisi hyvä vielä hankkia
  • käytetyissä mukana olevat lisävarusteet
  • käytetyissä tehdyt huollot ja korjaukset
  • ajoneuvon omistushistoria
  • matkailuauton tärkeät painot / ajokorttiluokka
  • vuotuiset käyttökulut (huollot, ajoneuvo- ja käyttövoimavero, vakuutukset)
Esimerkki auton hyvästä esittelystä netissä.
Myyjän totuuden hetki on netissä

Ostaja tekee tärkeitä valintoja jo kotonaan kotisohvalla ennen yhteydenottoa myyjään. Myynnissä olevia matkailuajoneuvoja löytyy eniten jo aiemmin mainituilta Netticaravan.fi ja Nettikaravaani.com –sivustoilta. 

Kiinnitä huomiota myyjäliikkeiden haluun kertoa kohteesta netissä kuvin ja sanoin. Mitä enemmän myyjäliike kertoo ajoneuvosta netissä, sitä avoimemmin kauppaa käydään heti alusta alkaen. Tänä päivänä ostaja etsii ja valitsee tarkempaan tutustumiseen ajatellut kohteet netin kautta. Myyjäliikkeet, jotka panostavat kohteiden esittelyyn netissä ovat voittajia. Muutama kuva ja muutama rivi tekstiä kohteesta ei innosta nykyajan ostajaa. Kyse on ostajan valitsemasta ostoprosessista, jota myyjä ei voi hallita. Sosiaalinen media, erityisesti Facebook, on tuonut uuden ulottuvuuden myyjän ja ostajien väliseen vuorovaikutukseen. Sosiaalisessa mediassa aktiivisesti esiintyvät myyjäliikkeet osoittavat olevansa siellä missä tulevat ostajat ovat. 

Suhtaudu varauksella netin keskustelupalstojen tietotulvaan. Terve epäilys netissä julkaistuun sisältöön on aina paikallaan. Karavaanarien käytetyimmät tietolähteet ”Etuteltan puheet”, ”Suomi24.fi” karavaanarit –palsta ja Facebookin ”Karavaanarit.org” sivusto sisältävät paljon tietoa, mutta myös tunteen paloa. Hyvästä harrastuksesta löytyy myös nykyisin hyviä blogeja. Parhaiten löydät niitä www.blogilista.fi –sivustolta hakusanalla ”karavaanari”.  

Hyödynnä luovutustilaisuus tarkasti. Kysy paljon.
Ostokrapula kuuluu asiaan

Lähes jokainen tuntee sanan ”ostokrapula”. Ostopäätöksen jälkeen tulee pohdituksi tehtyä ratkaisua ja jopa kaduttua sitä. Yleensä pienen pohdinnan jälkeen krapula muuttuu positiiviseksi ajatukseksi ja odotukseksi tulevan matkailuajoneuvon luovutushetkestä, joka voi olla uusien ajoneuvojen kohdalla useita kuukausia. Tee lista myyjälle esitettävistä kysymyksistä ajoneuvoon liittyen, kun ajoneuvon luovutushetki on edessä. Jos olet tilannut uuden ajoneuvon tehtaalta, sovi erikseen Suomessa tehtävän varustelun yksityiskohdista myyjäliikkeen huollon kanssa.  
Kysyvä tietää. Sinulla on ostajana oikeus kysyä ja edellyttää myyjältä palvelua. Myyjän tehtävä on vastata näihin asioihin. Mutta muista, että hyvä kauppa on sellainen, johon molemmat osapuolet voivat sanoa olevansa tyytyväisiä.

Linkkejä muihin juttuihin


Matkailuajoneuvosivustoja



Kerro mielipiteesi, oliko tästä artikkelista sinulle hyötyä vai oliko kaikki jo tuttua?

(Juttu julkaistu myös Caravan-lehdessä 1/2015)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi blogista ja mitä haluaisit tietää karavaanarina olemisesta.