GA4 tag

perjantai 2. tammikuuta 2015

Ne tärkeät lisävarusteet

Avattava peitto antaa mukavasti valoa.
Uuden matkailuajoneuvon ostaja tietää, että ajoneuvon vakiovarustus ei yleensä riitä. Lisävarustelistalta valitaan vielä useita varusteita, jotta ajoneuvosta saadaan mieluinen.

Tein listan perusteluineen yleisimmistä / tärkeimmistä lisävarusteista, joita ajoneuvoihin valitaan. Jos varusteet ovat jo vakiona, voit olla varusteluun melko tyytyväinen.

Nestekiertoinen lämmitys 

Suurin osa Suomessa myytävissä matkailuautoissa perusvarustuksena on Truman ilmalämmitys. Sen voi vaihtaa monella merkillä nestekiertoiseen (Alde) lämmitykseen. Näiden kahden lämmitystavan eroja olen pohtinut blogikirjoituksessani ”Ne tärkeät lämmitysasiat”. Kummallakin on omat hyvät ja huonot puolensa.

Nestekiertoinen lattialämmitys

Nestekiertoinen lattilämmitys on yleistymässä kovaa vauhtia ja syrjäyttämässä siten perinteisen sähkölämmityksen, joka kuluttaa sähköä melkoisesti. Nestekiertoisena lattialämmitys on yleensä toteutettu paremmin: lämpöä tulee enemmän ja se jakautuu tasaisemmin.

Lämmönvaihdin

Nestekiertoisissa lämmitysjärjestelmissä on mahdollisuus asennuttaa erillinen ”haara” ja pumppu, joka kierrättää matkustamon lämmittimen lämmittämää nestettä myös moottoritilassa, jolloin moottorin lämmittäminen lohkolämmittimen sijaan on mahdollista. Lämmönvaihdin toimii myös toisinpäin, jolloin ajon aikana moottorin lämpöä voidaan siirtää matkustamoon. 

Webasto–lämmitys moottoriin

Suurin etu/ero lämmönvaihtimeen on se, että Webasto puhaltaa lämpimän ilman tuulilasille ja myös sulattaa jään pakkaskeleillä. Itse en ole nähnyt suurta etua siitä, että ajettaessa voisi matkustamoa lämmittää moottorin energialla, koska kovemmilla pakkasilla se ei riitä pitämään matkustamoa riittävän lämpimänä.

Astinlaudat ohjaamoon

Harvassa puoli-integroidussa autossa on vakiovarusteena astinlaudat ohjaamoon nousua ja sieltä poistuloa helpottamassa. Erityisesti lyhyiden matkustajien nousu autoon helpottuu melkoisesti.

Sisätilan mattosarja myös ohjaamoon 

Matkailuajoneuvon lattia monet kulmat ja kolot tulee hyvin peitetyksi vain tilaan tehdyillä matoilla. Helpoiten saat ne valitsemalla ne lisävarustelistalta. Älä unohda ohjaamon mattoa, joka ei yleensä ole edes lisävarustelistalla. Myyjäliikkeet myyvät tunnetuimpien alustojen (Fiat, Renault, MB) ohjaamoihin sopivia paksuja mattoja, jotka toimivat hyvin myös äänieristeenä.

Kaihdinverhot ohjaamoon

Jos haluat hyvän näkö- ja aurinkosuojan et voi olla hankkimatta kaihdinverhoja. Monen matkailuauton perusvarustukseen kuuluu valosuojaverho, joka antaa vain näkösuojan. Kaihdinverho estää myös ohjaamon lämpiämisen aurinkokeleillä. Lisäksi kaihdinverho voi laittaa päälle vain tiettyihin suuntiin ja jättää osa avoimeksi.

Polkupyöräteline

Jos olet tottunut liikkumaan polkupyörällä, pyöräteline on tärkeä lisävaruste. Telineitä saa 2-4 pyörälle ja tunnetuimmat valmistajat ovat Omnistor ja Thule. Mahdolliseen vetokoukkuun kiinnitetty yhden pyörän teline ei ole suositeltava ratkaisu pyörän kuljettamiseen matkailuautossa. Erillinen teline on vakaampi ja pyörän asento ei vahingoita auton takaosan mitään muuta osaa. Osta heti myös pyörien suojaksi erillinen pyöräsuoja. Se estää kuran ja hiekan kulkeutumista pyöriin.

Vuoteentekomahdollisuus istuinryhmään

Mikäli vähäänkään ajattelet, että joskus joku voisi tulla ylimääräisenä matkustaja reissuun, varmista, että auton istuinryhmään voi tehdä varavuoteen. Vuode on varavuode ja rakennetaan istuinryhmän sohvatyynyistä, joten pieniä muhkuraisuutta voi ilmetä.

L-istuinryhmä peruspöydän sijaan

Harva tulee ajatelleeksi sitä, että hyvin tehty L-istuinryhmä tuo todella paljon lisätilaa istuinryhmään. Erityisesti suosittelen asian harkitsemista, jos matkassa on mukana lapsia. Heille L-istuinryhmään siirtyminen ja sieltä poistulo on helppoa ja yleensä seinän kapeampi istuinosa on jopa perusistuinta parempi istua lapselle. Bonuksena L-ryhmän valitseva saa yleensä vapaasti liikuteltavan pöydän. 

Erillisvuoteiden yhdistämismahdollisuus

Tätä ominaisuutta suosittelen niille, joilla matkassa on esimerkiksi lastenlapsia. Erillisvuoteiden yhdistämisen jälkeen tilaa on hyvin ruhtinaallisesti ja tila toimii hyvin leikkitilana esimerkiksi sadepäivinä.

Led-sisävalot

Led-valot ovat yleistymässä jo vakiovarusteiksi. Silti vielä monessa autossa ne kuuluvat lisävarustelistalle. Valitse ne pienemmän sähkökulutuksen ja paremman valotehon takia. Pieni kustannus.

Lukuvalot ohjaamoon

Hyvin harvassa matkailuautossa on ohjaamon tuolille suuntautuvat lukuvalot. Älä jätä niitä hankkimatta, jos haluat lukea pimeinä vuodenaikoina etuistuimilla. Lisäetu valojen hankinnasta on kartturin mahdollisuus lukea/tutkia esim. karttaa tai esitteitä pimeässä ajon aikana.

Kaasun ulosotto auton ulkoseinään

Pieni asia, joka usein jää vaille huomiota, on kaasun ulosoton hankinta sen sijaan, että rahtaa kaasupullon grillin viereen esimerkiksi auton toiselta puolelta. Erityisesti suosittelen tätä huonoselkäisille tai muuten vaan mukavuuden haluisille.

Upotetut ikkunat

Perinteisten matkailuautojen ikkunoiden tilalle on yleistynyt viimeisten vuosien aikana ns. upotetut (Polyvision) ikkunat, jotka huomaa ulkoa parhaiten siitä, että ne ovat nimensä mukaisesti upotettu ajoneuvon seinään. Kylkilinja on ikkunoiden kohdalta suora. Sisällä ikkunoiden kaihtimet toimivat molempiin suuntiin, eli niitä voi nostaa joko ylhäältä alas tai alhaalta ylöspäin perinteisten ylhäältä alaspäin toimivien kaihtimien sijaan.

Multimediakeskus kojetauluun

Monessa autoradiossa on nykyisin mahdollisuus dvd-elokuvien katseluun. Näihin multimedialaitteisiin voi kytkeä myös peruutuskameran näytön, jolloin erillistä näyttöä kojetaulussa ei enää tarvitse.

Hyvä paikka kameralle on puskurin alaosassa.
Peruutuskamera

Mitä pidempi auto sitä suuremman hyödyn saat peruutuskamerasta. Asennuta peruutuskameran niin, että voit käyttää sitä myös eteenpäin ajettaessa. Tällöin voit tarkkailla pitkän peräylityksen kulkemista ahtaissa paikoissa. Ota peruutuskamera läpällisenä kuraantumisen estämiseksi. Kameran paikka auton takaosassa kannattaa miettiä tarkkaan jos mukana kulkee pyöriä. Hyvin usein ylös asennettu kamera on hyödytön, kun pyörät on matkassa mukana, koska ne estävät kameran näytön.

Tv-antenni ja tukeva teline

Hyvä tv-antenni on television katselun yksi peruskivistä. Toinen on riittävän herkkä television viritin. Yleisin digitv-antenni matkailuajoneuvoissa lienee Triax Ufox. 

Takatukijalat

Mitä pidempi matkailuauton ns. peräylitys on sitä enemmän tarvitset takatukijalkoja. Ne estävät auton huojumista paikalla ollessa. Takatukijalkoja on tarjolla monenlaisia. Suosittelen AL-Kon pikalukollisia niiden helppokäyttöisyyden takia.  

Markiisi

Matkailuajoneuvon oikean puoleisen ulkosivun käyttö lisääntyy, jos käytössä on markiisi. Se suojaa kalusteita ja tavaroita sateella ja tuo hyvää varjosuojaa kuumilla keleillä. Keskustele myyjän kanssa markiisin pituudesta. Olen havainnut, että monessa autossa markiisi on ollut liian lyhyt. Esimerkiksi Omnistorin valikoimassa on perusmalleja 4,5 metriin saakka ja tuhdimpia versioita yli 6 metriin saakka.

Matkustamon ilmastointilaite

Lämpenevässä Suomenkin ilmastossa ilmastointilaite matkustamoon on nykyisin helposti perusteltava laite. Jos kärsit vähänkään kuumassa nukkumisesta, hanki ilmastointilaite. Voit käyttää sitä myös lämmittiminä viileillä keleillä. Keski-Euroopassa kiertelevälle ilmastointilaitteen hankita on vieläkin suositeltavampaa. Myös lasten mukana ollessa viileydellä on tärkeä merkitys.

Kwh-mittari

Jos käyt usein SF Caravanyhdistysten omilla alueilla voit säästää mittarin hinnan nopeasti alempina leiriytymismaksuina. 

230V pistorasiat 

Valitettavasti edelleen matkailuajoneuvovalmistajat pihistelevät 230V pistorasioiden asentamisessa. Tämä on ollut mieliaiheeni Caravan-lehden koeajoissa jo kauan. Nykyaikaisessa matkailuajoneuvossa 230V pistorasiat, mielellään 2 kpl, pitää olla makuuhuoneessa, keittiössä, wc-tilassa ja istuinryhmässä. Keittiössä erityisesti pitää olla vähintään 2 pistorasiaa esim. mikrollle ja kahvinkeittimelle.

Talvimatkailuun ohjaamon ulkopeitto

Tärkeä varuste sekä integroituun että puoli-integroituun matkailuautoon. Valitse sellainen malli, jossa peite ulottuu ovien (puoli-integroitu) alareunaan saakka. Lisämukavuutta saa sellaisesta mallista, jossa voi avata osan peitettä aurinkoisilla keleillä. 

Haluatko täydentää listaa?

Kerro, mitä lisävarusteita sinä pidät ehdottoman tärkeinä matkailuajoneuvossa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi blogista ja mitä haluaisit tietää karavaanarina olemisesta.