GA4 tag

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Ei ole matkailuajoneuvon voittanutta!


Vai onko? Tässä yksi näkemys asiasta.

Omatoimimatkailu on ollut kasvussa jo usean vuoden. Useimmiten omatoimimatkailuksi käsitetään loma, joka on itse järjestetty ja matka on pituudeltaan ja/tai reitiltään sellainen, että seuramatkatarjonnasta sellaista ei löydy. Usein siihen sisältyy lentomatkoja. Oletko tullut ajatelleeksi, että itse asiassa karavanaari on omatoimimatkailijan peruskuva: reitit, katsottavat kohteet ja yöpymispaikat järjestetään aina itse. Ulkomaille suuntautuvan reppumatkan tai karavaanarimatkan yhteinen piirre on siinä, että sesonkiaikaan kohdistuvan loman meno- ja paluuliput (lento, laiva, juna) varataan hyvissä ajoin. Eli alku- ja loppupisteet tiedetään, loput hoidetaan yleensä matkalla.

Allekirjoittanut on ollut puolisonsa kanssa karavaanarina jo lähes 29 vuotta, joten sitä voi kutsua elämäntavaksi. Kaikki lomat on vietetty kotimaata, Pohjoismaita ja Keski-Eurooppaa kierrellen. Lasten ollessa pieniä liikuimme heidän ehdoillaan, nykyisin liikumme vain itseämme viihdyttäen. 

Mutta mitä tapahtuu, kun tuttu ja turvallinen matkailuautoloma vaihtuu neljän viikon omatoimimatkaksi niin sanottuina reppumatkaajina? Lomamme kohdemaina olivat Thaimaa, Malesia ja Singapore. Matkaetappeja oli 11 ja liikkumisvälineinä omien jalkojen lisäksi lentokone, juna, bussi, taksi, Tuk-tuk ja erilaiset vesikuljettimet. Vain meno- ja paluulennot ja ensimmäiset yöpymispaikat olivat varattu etukäteen internetistä. Reppujen virkaa toimitti kaksi kohtuullisen kokoista vetolaukkua.

Omatoimimatkamme aikana saimme useita tekstiviestejä, joissa arvuuteltiin, että taidamme luopua matkailuautosta matkan jälkeen ja siirtyä kokonaan reppumatkaajiksi. Jokaiselle vastasimme, että ”päinvastoin, tämä matka on osoittanut sen, kuinka kätevä matkailuauto on matkustusmuotona”. Tässä muutamia käytännön kokemuksia:

1) Matkailuautolla tai –vaunulla liikuttaessa kulkuväline on aina käytettävissä. Koskaan ei tarvitse miettiä, millä kulkuvälineellä siirrytään seuraavaan kohteeseen ja millä aikataululla. Oma auto vie sinut paikasta toiseen omien mieltymyksiesi mukaan.

2) Kaikki tavarat ovat aina mukana. Niitä ei tarvitse pakata jokaisen yöpymispaikan vaihdon yhteydessä. Riittää, kun laittaa tavarat pöydiltä kaappeihin matkan ajaksi.

3) Yöpymispaikan valinta on helppoa, kun vuode on aina sama, eli oma. Vain sen paikkaa vaihdetaan. Reppumatkaajan seuraavan paikan valinta on usein internetin kuvien varassa. Paikan päälle ei enää ole paljoakaan tehtävissä.

4) Kotimaassa on paljon hyviä konsertteja, teatteriesityksiä ja tapahtumia oman kotipaikan ulkopuolella. Näihin osallistuminen matkailuajoneuvolla on todella helppoa. Joskus yöpymispaikaksi riittää jopa läheinen parkkialue, koska lähistöllä ei ole avoinna olevaa leirintäaluetta.

5) Sukulais- ja tuttavavierailut ovat hyvä esimerkki tilanteesta, jolloin omien tavaroiden ja vuoteen kuljettaminen matkailuajoneuvona on todella kätevää.

6) Yöpymiskustannukset ovat hotellimajoitusta selvästi alhaisemmat

Oma kokemuksemme reppumatkaajina osoitti, että ei ole matkailuauton voittanutta matkustustapaa, kun liikutaan maissa, joissa on toimiva leirintäalueverkosto. Euroopassa tämä asia on hyvässä kunnossa. Kaukomaista USA on matkailuautoilun mekka. 

Älä siis epäröi matkailuautoon tai –vaunuun tutustumista. Tee elämäsi päätös ja ryhdy kumipyörillä liikkuvaksi omatoimimatkaajaksi.

Näin vuoden alkupuolella kauppiailla on runsaasti uusia ja hyviä vaihdokkeja tarjolla. Jos mietit, että onko tämä ”sinun juttusi”, vuokraa matkailuajoneuvo ensin vaikka viikonlopuksi. Todennäköisesti huomaat, että ”se on sinun juttusi.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi blogista ja mitä haluaisit tietää karavaanarina olemisesta.