GA4 tag

maanantai 5. toukokuuta 2014

Suorassa vai vinossa?

Nukutko kotona vuoteessa, joka on vinossa? Tuskinpa. Jos olet veneilijä, olet tottunut vuoteen keinumiseen. Mutta kunnon karavaanari ei ole. Silti monet meistä näyttävät oleskevan vinossa olevassa matkailuajoneuvossa. Mitenkäs teillä nukutaan?


Kun aloitin karavanaariurani lähes 30 vuotta sitten, kaksi veljeäni ja yksi siskoistani harrastivat perheineen vaunuilua. Ennen oman vaunun ostoa seurailin sisarusteni touhuja. Yksi oppi jäi heti takaraivoon: vaunun pitää olla vaaterissa (=suorassa) joka suuntaan ja sen saamiseksi siihen siunattuun tilaan kannattaa käyttää hieman aikaa.

Siitä lähtien, kun hankimme oman vaunun, olemme vaimoni kanssa käyttäneet aina hieman aikaa "mökkimme" vaateriin laittamisessa. Vaunun kanssa elämä oli tältä osin nykyistä matkailuautoa helpompaa. Vaunun saa helposti nokkapyörän avulla aina pituussuunnassa suoraan. Sivusuunnassa käytettiin tarkoitukseen tehtyjä puukalikoita. Myös telivaunu laitettiin suoraan joka suunnasta. Ajatuksesta ei tingitty edes sade- tai/pakkassäällä. Eikä muuten tingitä vieläkään vaikka kilometrejä on jo melkoisesti takana. 

Harrastuksen parissa vietettyjen vuosien aikana on tullut nähtyä kaikenlaisia virityksiä laidasta laitaan tällä saralla. Olen nähnyt jopa niin vinossa olevia matkailuajoneuvoja leirintäalueilla, että olen 100 %:n varma, että astiat eivät pysy ruokapöydässä. Onko kyse sitten laiskuudesta vai tietämättömyydestä. Oma arvaukseni on, että "molemmista".


Valitettavasti ajokiilojen oma korkeus ei aina riitä.
Vatupassilla onneen!

Pienikokoinen n.15 cm pitkä vatupassi ei köyhdytä ketään hankittaessa. Sen lisäksi joko valmiit ajokiilat caravan-kaupasta n. 30 e, tai itse tehdyt kakkosnelosesta, niin "se on siinä". Näiden tarvikkeiden lisäksi kuljettaja ja mahdollinen apuhenkilö tarvitsevat vain näkemystä siihen, kuinka vatupassissa näkyvä kupla saadaan kahden viivan väliin sekä pituus- että vaakasuunnassa. Tässä kohtaan voi ja usein meneekin jollain hermot :-).

Erityisesti matkailuauton saaminen vaateriin molempiin suuntiin on tietyissä tilanteissa oikeasti haasteellista. Perfektionisti ei kuitenkaan näissä hommissa kannata olla. Jos ajokiilojen korkeus ei riitä tai oikeat säädöt eivät tahdo löytyä, niin tyydy vähempään. Vuosien mittaan meille on tullut näkemys että aina se ei onnistu täydellisesti, eikä sitä kannata jäädä murehtimaan. 

Välineurheilua tämä ei juurikaan ole. Silti suosittelen hankkimaan matkailuautoon ns. portaalliset ajokiilat suoraan nousevien sijaan. 

Kun ajoneuvo on suorassa, ruoka ja kahvi maistuvat paremmilta ja kukaan ei tipu vuoteesta sen kaltevuuden takia. 

Matkailuajoneuvon suorassa olemisella on myös tekninen näkökulma: vesijärjestelmä, etenkin poistuva vesi, toimii parhaiten ajoneuvon ollessa suorassa. Viimeisin kokemus tästä asiasta minulla on muutaman viikon takaa haasteellisessa paikassa, jossa kiilojen korkeus loppui kesken. Auto oli hieman liikaa etukenossa, jolloin wc:n lavuaari ei vetänyt toivotulla tavalla, koska veden laskusuunta oli ylämäkeen. Tästä seurasi auton korjaaminen puupaloilla (kts. kuva). 

Caravan tarvikkeita valmistaville yrityksille heitän helpon tuotekehitysidean. Tehkää normaalien ajokiilojen alle sopivat korotuspalat tai tehkää niistä varsinaisista korkeammat. Nykyiset matkailuautojen alustat ovat sellaisia, että auto kulkee jo valmiiksi nokka alempana kuin perä.

Kerro omista kokemuksistasi alla olevaan kommenttikenttään. Käytätkö aikaa vaateriin laittamiseen, vai onko se mielestäsi hukkaan heitettyä aikaa?

ps. muista, että tässä(kin) asiassa harjoitus tekee mestarin


3 kommenttia:

 1. Laitoin 10 x 30 cm kovalevystä "mittarin" helpottaakseni kiilaportaiden riittävyyden ja korkeuden arviointia. Levyn yläreunaan keskelle kiinnitin luotilangan ja alareunaan tein loven luotilangan painoa varten sekä loven yläpuolelle kiilaportaita vastaavan asteikot sivusuunnassa raideleveyden ja pituussuunnassa akselivälin mukaan. Mittaamalla keittiönpöydän kaltevuutta ennen kiilojen laittoa on helppo päätellä, miten kiilat tulee asetella ja mille portaalle auto ajaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas jännä ja näppärä lisävaruste. Voisitko lähettää siutä joskus kuvaan blogiin?

   Poista
 2. Eipä onnistu liitekuvan laittaminen tähän ohjelmaan, kun en halua kirjautua mihinkään naamakirjan tai visertäjän kotkotuksiin.

  VastaaPoista

Kerro mielipiteesi blogista ja mitä haluaisit tietää karavaanarina olemisesta.