GA4 tag

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Matkailuauton vuokraus USAssa


USA:ssa matkailuauton vuokraaminen on hyvin yleistä. Vuokra-autojen tarjontaa on paljon ja laajalti ympäri mannerta. Artikkelin tavoitteena on auttaa ja rohkaista matkailuauton vuokraamista USAssa harkitsevia kohti päätöstä.  Tiedot perustuvat viikon matkailuauton vuokrauksesta USAn Las Vegasista vuonna 2012.  

Varaa matkan suunnitteluun kotimaassa riittävästi aikaa, sillä haave toteutuu varmasti paremmin, kun käytät siihen riittävästi aikaa. Ensimmäiseksi harkitse haluatko vuokrata auton itse netin kautta, vai käytätkö kotimaista matkatoimistoa. Netin kautta vuokraamien sujuu nykyisin vaivattomasti. Hintojen vertailu on helppoa, mutta vie vuokrausprosessi vuokraamon sivuilla siihen asti, että saat hinnan, jossa on kaikki tarvitsemasi asiat. Monen vuokraamon sivulla saa nopeasti hinnan, mutta lopullinen hinta onkin selvästi suurempi kun tarvittavat mailimäärät, lisävarusteet, vakuutukset ja verot on lisätty hintaan. Hintaan vaikuttaa suuresti myös se palautatko auton samaan paikkaan mistä sen otit, vai ajatko vain yhden suuntaisen matkan. Yhden suuntaisen matkan (one way fee) lisämaksu voi olla yllättävän suuri. Kysynnän ja tarjonnan laki toimii myös USAssa: kesäaikaan hinnat ovat korkeimmillaan, muuna aikana edullisia tarjouksia on enemmän.

Tunnetuimpia matkailuauton vuokraamoja USAssa ovat:

- Cruise America, Cruiseamerica.com 
- Camping World, Campingworld.com
- EL Monte Rv, Elmonterv.com
- Motorhome bookers, Motorhomebookers.com
- Fetch Rv rental USA, Fetchrvrental.com

Suomessa matkailuautojen vuokraamispalveluja USAssa välittää karavaanarien hovihankkija Nordic Ferry Center Oyn (Ferrycenter.fi), joka on hoitanut muun muasssa karavaanarien porukkamatkojen järjestelyt ja myös yksittäisten omatoimimatkailijoiden varaukset. Kokemuksemme Nordic Ferry Centerin (NFC) palvelusta olivat kaikinpuolin hyvät. Auton olisi ehkä löytänyt hieman halvemmalla netistä etsimällä, mutta säästynyt aika päätettiin käyttää muun matkan suunnitteluun. Lisäksi NFC vakuutti vuokraamon kaluston olevan noin vuoden ikäistä..

Leiriytyminen kansallispuistoissa on yleistä.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Matkansuunnitteluun kannattaa käyttää aikaa. Hyvä väline reitin suunnitteluun on Google maps (www.maps.google.com), jolla saa laskettua helposti välimatkat ja samalla saa tietoa eri välietappien tarjoamista tutustumismahdollisuuksista. Välimatkat kannattaa laskea heti maileissa (1 maili = 1,6 km), koska vuokrauksen kannalta on tärkeää tietää etukäteen mailimäärä. Useimmat vuokraamot tarjoavat mailipaketteja (esim. 700 mailia = 1 120 km). Ylikilometriveloitusta ei kannata pelätä sillä useimmat vuokraamot eivät palauta käyttämättä jääneitä kilometrejä. Kun tiedät matkan pituuden, ota sitä lähinnä oleva mailipaketti ja maksa ylimenneet mailit vuokrauksen päätyttyä. Yleisin ylimailiveloitus on 0,40 senttiä/maili (n. 20 senttiä/km). USAssa matkailuautoissa on yleensä generaattori, jonka käytöstä veloitetaan vuokraamosta riippuen joko päivä- tai tuntitaksan perusteella esimerkiksi 15 $ vuorokausi tai 3 dollaria tunnilta. Parhaissa tarjouksissa vuokrahintaan sisältyy vapaa generaattorin käyttö.

Varaatpa auton sitten itse tai matkatoimiston kautta, vuokraukseen liittyy melkoinen määrä dokumentteja:
- varausvahvistus, jossa dokumentoitu kaikki varaukseen liittyvät yksityiskohdat
- vuokrausehdot
- hakutodistus (pick-up document), joka allekirjoitetaan autoa haettaessa
- auton kuntotodistus, johon merkitään olemassa olevat naarmut yms.
- vuokrausehtojen hyväksymislomake: sisältää useita kohtia, jotka pitää kuitata nimikirjaimilla
- mahdollisten mukaan otettavien lisävarusteiden lasku
- auton palautuksen yhteydessä saat vielä dropp-off- lomakkeen, jossa on yhteenveto vuokraukseen liittyvistä asioista sekä lasku mm. mailipaketin ylittävistä maileista ja mahdollisesta generaattorin käytöstä

Vuokra-autoa käytettäessä kaukana kotoa on järkevää ottaa vuokrauksen yhteydessä sekä henkilökohtaiset mukavuuspaketit että auton yleinen keittiövarustepaketti. Näihin sisältyy lakanat, peitot, suihku- ja käsipyyhkeet ja kattava auton keittiö- ja astiavarustus. Näyttää siltä, että etenkin keittiövarustus kumuloituu edellisten vuokralaisten jäljiltä erilaisilla lisävarusteilla, joita ei tarvita enää vuokrauksen jälkeen.

Viikon kokemuksen perusteella suosittelen edellä mainittujen perusvarusteiden vuokraamisen lisäksi gps:n ja ulkotuolien vuokraamista. Leirintäalueilla on monesti kiinteät ruokailupöydät olemassa, mutta suomalaiseen tapaan sopii paremmin, että tuolin voi asettaa mieleiseensä paikkaan.

Vahingon varalta

Useimpien vuokraamojen vuokrausehdoissa on tietty dollarimäärä, joka edellytetään vakuudeksi (katevaraus=deposit) vuokrauksen yhteydessä. Tämä tarkoittaa sitä, että luottokortin limiitistä varataan ao. summa ennen vuokrausta. Auton palautuksen jälkeen varaus palautetaan, jos kaikki on mennyt hyvin. Katevaraukseen on hyvä varautua, sillä useimmiten se on vähintään 1000 dollaria. Summa vähentää luottokortin limiittiä vuokrauksen ajaksi. Katevarauksen palautus kestää 5-7 vrk USA-vuokrauksen ollessa kyseessä.

Vuokraamojen ehdoissa on pitkät pykälät ajoneuvovahinkojen osalta. Suurien vuokraamojen vuokraushintoihin sisältyy ajoneuvovahinkojen vakuutukset, useimmiten 1000 dollarin omavastuulla. Mikäli joudut liikenneonnettomuuteen, on vahingosta tehtävä heti ilmoitus poliisille ja vahinkoilmoitus vakuutusyhtiölle kuvien kera. Lisäksi vuokraamoa tulee informoida tapahtuneesta välittömästi. Pienet kolhut ja naarmut eivät edellytä edellä mainittuja toimenpiteitä matkan aikana vaan ne arvioidaan lopputarkastuksen yhteydessä.

Henkilövahinkojen osalta suomalainen vuokraaja on turvattu, jos hänellä on matkavakuutus. Suomen suurimman matkavakuuttajan Eurooppalaisen yksikön päällikön Maija Vatasen mukaan matkavakuutus korvaa äkilliset kehoon kohdistuvat vahingot, joihin kuuluvat myös mahdolliset liikennevahingot. Näin ollen matkavakuutuksen ottanut ei tarvitse erillisiä lisävakuutuksia auton vuokrauksen yhteydessä.

Vuokraamossa täytetään monta paperia.
Kuvaa auto heti

Suosittelen auton kuvaamista jokaiselta sivulta sitä noudettaessa, jotta tarvittaessa on dokumentti siitä missä kunnossa se on vastaanotettu. Vuokraamo antaa myös dokumentin ennen luovutusta syntyneistä autojen ulkoisista vaurioista.

Tarkista ainakin nämä

Autoa haettaessa on hyvä tehdä itselle lista tärkeimmistä asioista siltä varalta, että vuokraamon edustaja ei käy kaikkia asioita läpi.

- auton ulkopinta: kolhut, naarmut
- kaasun täyttö: yleensä riittää lyhyempiin vuokrauksiin etenkin kesäaikaan
- raikas- ja jätevesijärjestelmän kytkennät: missä liitosputket, miten liitetään autoon
- wc:n tyhjennys + kemikaali: tyhjennys hoituu yleensä jätevesiputkijärjestelmän kautta
- jääkaappi/pakastimen toiminta ja kytkeminen
- lämmitys- ja ilmastointijärjestelmän kytkimet ja käyttö
- generaattorin käynnistys/sammutus
- hellan toiminta
- auton virran pääkatkaisin
- sähköliitäntä
- ikkunoiden ja verhojen toiminta
- vuokratut henkilökohtaiset ja keittiövälineet
- auton rekisteritodistus yms. dokumenti
- konepellin avaus ja tärkeimmät täyttökohteet: moottorin- ja vaihteiston öljy, tuulilasinpesuneste
- vararengas ja vaihtovälineet
- etukäteen sovitut lisävarusteet: gps, tuolit yms.


Iso auto vaatii hieman totuttelua.
Totuttele autoon


Suomalaisittain keskisuuri amerikkalainen matkailuauto (29-jalkaa = n. 9 m) on iso. Tästä syystä on syytä totutella rauhassa auton kokoon ja liikkeisiin eri tilanteissa. Etuakselin ja taka-akselin yli 20 cm:n leveysero tuo oman haasteensa ajamiseen hieman epätarkan ohjauksen lisäksi. Suurin osa USAn matkailuautoista on edelleen suurella bensakoneella (V8 tai V10) ja automaattivaihteistolla varustettuja. Valitettavasti moottorit ovat huonovääntöisiä suuresta koostaan huolimatta. Tästä syystä ratin takana istujan on asennoiduttava rauhalliseen ja letkeään etenemiseen.

Jaa tietosi muille

Jos olet jo kokenut saman kuin me, niin ja kokemuksiasi alla olevan kommenttikentän kautta. Kaikki vinkit ja tiedot ovat varmasti hyödyksi niille, jotka suunnittelevat matkailuauton vuokrausta USAssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro mielipiteesi blogista ja mitä haluaisit tietää karavaanarina olemisesta.